Pin It

Subotičanin Željko Crnjaković, višestruki je poduzetnik. Poznat po svojim podcast emisijama, Webinarium podcastu Male pobede, HubCast audio i video podcastu, Backwater Entrepreneur na engleskom jeziku, a ujedno i osnivač je jednog od prvih coworking prostora u Srbiji.

Kako bi približio tehnologiju cijeloj zajednici, organizirao je i prvi hakaton u Subotici, u organizaciji InfostudHub-a i Startit Centra Subotica. Hakaton je natjecanje gdje programeri i drugi IT stručnjaci, tijekom 24 sata razvijaju digitalna rješenja. Tema je bila društveno orijentirana i svi sudionici su se fokusirali na digitalna rješenja značajna za Suboticu.

Poduzetnik ovakve energije i ideja bio je idealan za sugovornika u ovim teškim i izazovnim vremenima. Da ne mislite samo na pandemiju Covid-19, pročitajte na koje se sve načine za svoje projekte izborio Željko Crnjaković

Biti svoj gazda je nešto posebno!

Željko, zašto si uopće postao poduzetnik? Poduzetništvo je stalna borba, nikad mir, uvijek nešto novo te dočeka

Željko Crnjaković: Pa, to je nekako duga priča.. Nisam oduvek znao da želim biti preduzetnik. U preduzetništvo sam polako ušao, prvo kroz freelance poslovanje i dosta projekata „sa strane“ koji nisu bili profitabilni. Tada sam naučio da mogu da razmišljam na preduzetnički način i da mogu imati inicijativu, ideje, shvatanje kako da ih realizujem, kako da prevazilazim probleme i način razmišljanja kako da se brzo adaptiram. Jedan prijatelj je jednom rekao: „Preduzetnici su ludi ljudi, da sam znao šta me čeka pre nego što sam postao jedan, tri puta bih razmislio.“, i ja se slažem sa njime – svi smo malo ludi na svoj način, a i treba biti ako biraš da toliko radiš i da se non stop „boriš“ sa problemima. To ne može i ne treba svako. Ali, isto tako, ja to ne bih menjao. Biti svoj gazda, raditi ono što voliš, pa još ako je i uspešno, je stvarno nešto posebno.

Biti svoj gazda, raditi ono što voliš, pa još ako je i uspešno, je stvarno nešto posebno.

Pokrenuo prvi coworking prostor u Subotici

Pokrenuo si stvarno niz inicijativa i projekata u Subotici i Srbiji. Opiši nam svoje projekte koje si osmislio i uspio plasirati na tržište

Željko Crnjaković: Tokom 2013. godine sam pokrenuo prvi coworking prostor u Subotici, među prvim coworking prostorima u Srbiji. Nekoliko iteracija kasnije, coworking u Subotici je još uvek „živ“, a već treću godinu postoji Infostudhub kao zajednički projekat sa Infostud Grupom i predstavlja unikatan način povezivanja IT i preduzetničke zajednice na lokalnom nivou.

Od 2015. godine imam svoju agenciju za video i audio produkciju, Solutium, koja se posebno specijalizirala na proizvodnju animiranih marketing videa (explainer videos) i tokom poslednjih pet godina uradila preko 700 projekata videa za više od 400 klijenata širom sveta. Pored toga radimo i klasičnu video produkciju za klijente, video obradu, podcast produkciju…

Kao posebni projekti koji nisu lansirani zbog profita tu su Webinariumprvi webinar/youtube show koji je radio intervjue sa ljudima iz poslovnog sveta, Webinarium podcast, Male Pobede podcast koji je lansiran pre 5 godina, a od februara 2019. godine ide svaki radni dan, HubCast audio i video podcast, Backwater Entrepreneur podcast na engleskom jeziku.

Od svih danas je redovno aktivan samo podcast Male Pobede, a takođe sam koproducent na podcastu Coworking Values, Evropske Coworking Asocijacije.

Od 2015. godine imam svoju agenciju za video i audio produkciju, Solutium, koja se posebno specijalizirala na proizvodnju animiranih marketing videa (explainer videos) i tokom poslednjih pet godina uradila preko 700 projekata videa za više od 400 klijenata širom sveta.

Brzo će se vratiti potražnja za digitalnim prozivodima

Koliko trenutna situacija pomaže ili odmaže u provođenju projekata?

Željko Crnjaković: Moram da kažem da trenutna situacija ne pomaže. Iako su usluge i proizvodi koje nudim digitalni proizvod (animirani marketing videi), situacija u kojoj se nalazimo je imala efekta na ceo svet koji iščekuje ekonomsku krizu. Samim tim, većina kompanija koje i opstaju odlučuju da štede novac i sredstva pa sa time i manje ulažu u marketing kampanje. No, i pored toga moj preduzetnički posao se nalazi u boljoj situaciji nego mnogo drugih. Potražnja za digitalnim prozivodima će se pre vratiti nego brojni drugi biznisi. Kao tim, mi smo navikli na rad na daljinu i takvo vođenje projekata pa samim tim smo potpuno operativni uprkos svim merama izolacije.


Razgovor vodila Mirjana Fijolić, urednica i osnivačica portala Mojbiz.com

Foto: vlasništvo Željko Crnjaković


Pratite nas

 facebook twitter youtube linkedin google