Pin It

Bilo bi stvarno lijepo da sam intervju s Alisom Ramakić vodila samo nekoliko tjedana prije izbijanja epidemije Coronavirusa (COVID-19). Tada bi u prvi plan došle njezine izvrsne vještine i razmišljanje izvan okvira. Alisa je poduzetnica i žena koja je bez straha razvijala svoje turističke i sportske djelatnosti.

No, sada je situacija stvarno teška. Turizam i turistički djelatnici, vodiči, vlasnici teretana, restorana, kafića i mnogi drugi koji čine okosnicu hrvatskog turizma doživjeli su potpunu paralizu pojavom Coronavirusa. Dodatno tome suočili su se i s vrlo sporim djelovanjem Vlade. Svakom poduzetniku je svaki dan u poslovnom smislu dragocijen i svaki dan košta. Troškove treba podmiriti, prihoda nema, a tko zna kada će ih i biti. Kada vam vladajući samo odgađaju plaćanje doprinosa tada znate da ćete se ili opet zaduživati, a većina je već do grla zadužena ili zatvarati tvrtke, obrte, otpuštati zaposlenike. Ali, isto tako znate da ćete kad-tad ta sredstva trebati uplatiti u proračun. Jer nitko, baš nitko poduzetnicima, neće oprostiti dug čak i kad ga sami nisu napravili.

Turističke poduzetnike sve ovo dotuklo i to prilično!

Kako su na udaru Coronavirusa, posebno naši turistički vodiči i turistički poduzetnici, ljudi koji svim srcem i svom svojom energijom i širokim znanjem predstavljaju našu zemlju, odlučila sam razgovarati s Alisom Ramakić, poduzetnicom i voditeljicom Facebook grupe Turistički vodiči i voditelji putovanja koja broji preko 6000 članova.

MojBiz.com: Koliko je utjecala epidemija Coronavirusa i kakva je situacija s turističkim vodičima i poduzetnicima?

Alisa Ramakić: Pa, mogu reći da nas je sad sve ovo dotuklo i to prilično. Imam firmu s tri djelatnosti i sve tri su mi sad bez posla. Kao vodič, nema lokalnih vođenja, a kao voditelj putovanja još manje, kao security firma nemam što čuvati jer nema javnih okupljanja, koncerata, disco clubova...Treće imam svoje gymove koji isto ne smiju raditi. Znam mnoge vodiče, agencije, vozače, prijevoznike koji su van sebe jer sve je stalo. Doslovce. Dakle koma!

Od epidemije Coronavirusa (COVID-19) gore je preživljavanje

MojBiz.com: Koje bi sve mjere u ovom trenutku pomogle, što očekuješ od države, banaka ...?

Alisa Ramakić: Znam da je Vlada trenutno okupirana bolnicama, bolestima i preživljavanjima. I da je ekonomija trenutno mrtva točka. Masovna otpuštanja radnika, zatvaranja objekata, gradilišta itd. Ali koliko god teško vrijeme bilo, i poduzetnik  je sad prestravljen. Prestravljen osim borbom za svoj život, zdravlje sebe i bližnjih tako i egzistenciju. Vlada je objavila i najavila odgodu plaćanja.

Odgodu?

Znači li to da sva ona naša davanja i plaćanja ipak nisu nama neka sigurnost u slučaju kao sad? Da li je moguće da Vlada očekuje da će poduzetnik, vodič, agencija kad krene jednom s poslovanjem, i to naravno oslabljenim radi okolnosti, moći plaćati one odgođene i novonastale troškove? Država se prema vodičima ponašala prilično maćehinski protekle dvije godine od kad su zaključili da ako si u registru nemaš nikakva prava. Nepostojećem registru.

Nije mi jasno!

Promoviramo Hrvatsku, dajemo osjećaj dobrodošlice svakom gostu, ukazujemo na sve ljepote, navedemo ih da zavole Hrvatsku i vrate se, a oni nam zauzvrat šalju svoje članove, obitelji, prijatelje kolege radne u našu zemlju. Na žalost, ali moram reći to tako, država nema sluha za nas i zapravo kao da nije svjesna naše važnosti. Možda netko i smatra da nismo važni, ali kad se zna da Hrvatska ima najveći udio turizma u BDP-u u Europi, 18 posto, onda ne shvaćam kome nije jasno koliko smo mi važni.

Nije mi jasno da netko ne vidi i ne čuje!

Vodiči, agencije, autoprijevoznici, vozači. Mi smo oni koji smo itekako važni. A sada smo prestrašeni. Svi mi imamo obitelji, djelatnike koji ovise o nama. Naravno da država nije kriva za virus. Država je kriva jedino što ne stoji iza nas. Mi nemamo oslonac. Nemamo stabilnost. Nemamo sigurnost.

Vjerujte mi, bojimo se virusa, ali se puno više bojimo preživljavanja tijekom pandemije, a i nakon. Umjesto da razmišljamo o bolesti. Mi razmišljamo o egzistenciji. E, to je ono najgore!

Mojbiz.com: Znaš li možda kako vani rješavaju ovaj problem?

Što se tiče Austrije znam da te država štiti do godinu dana, pokriva sve troškove poslovanja, održavanja dok nisi mogao raditi.

Foto: privatno vlasništvo Alise Ramakić

Autor: Mojbiz.com

Alisa Ramakić, Pazinjanka s labinskom adresom, turistički je vodič za nekoliko županija u Hrvatskoj te i voditelj putovanja za europske destinacije i Tursku. Alisa je ujedno poznata i po svom nadimku Predator, koji vjerujem i opravdava samim tim što je vlasnica firme Predator jdoo, te nekoliko sportskih klubova i teretana pod tim imenom. Mag. Fitnessa i bodybuildinga te sportske psihologije, trener u ringovnim disciplinama te sudac u kickboxingu i tajlandskom boxu. Snajperistica izraelske škole, te nositeljica crnog pojasa. Vlasnica Predator security, i sama licencirani tjelohranitelj i zaštitar. Kontakt Facebook


Pratite nas

 facebook twitter youtube linkedin google

UNUTARNJE Slider vijesti