Pin It

Dizajnerica interijera Danica Maričić donosi nekoliko zanimljivih prijedloga koje boje koristiti u stambenom, a koje u poslovnom interijeru.

Boje čarobni štapić dizajna

Svima nam je potreban optimizam u našim životima – radost boja kako bi se poboljšala svakodnevna rutina. Slažete li se?
Priroda nam se otkriva u svim njenim bojama, oblicima i veličinama, naročito u vrijeme proljeća. Kako veseli krajolik prenijeti u naš dom ili poslovni prostor? Zahvaljujući bojama i dezenima. Naime, dizajn interijera je kreativan i šarolik način ujedinjenja estetike i funkcionalnosti, a odabir boja je vrlo važan dio uređenja svakog prostora – stambenog ili komercijalnog. Boje u interijer unose radost, energiju, opuštenost, bolju komunikaciju, kreativnost…

Stoga, prilikom odabira boja, zapitajte se koja je funkcija prostora (primjerice, prostor za opuštanje ili kreativni rad) te koje će boje unaprijediti funkcionalnost prostora, tj. koja paleta boja će poboljšati obavljanje upravo onih aktivnosti za koje je interijer namijenjen.

Evo nekoliko osnovnih smjernica!


Ako želite osvježiti izgled svog doma ili ureda, raznobojni dekori vam mogu pomoći u tome. Postavljanje novih zavjesa, ponovno tapeciranje namještaja, dodavanje ukrasnih detalja, igranje bojama – neki su od kreativnih načina za osvježenje interijera.


Radosne boje dizajna interijera - lila i ljubičasta donose optimizam i kreativnost.

Ružičasta je boja veselja i slatkoće.Crvena i zelena nadopunjavaju jedna drugu, na taj način kreirajući vrlo snažnu kombinaciju. Crvena je boja ljubavi i strasti. Također, odabir ove vatrene boje se preporučuje prilikom dizajniranja dinamičnih i aktivnih prostora.

Energija narančastih stolaca i jastuka u kombinaciji s rashlađujućim učinkom plavog tepiha i sjedeće garniture – kreiraju komplementarni užitak. Kao i ostale komplementarne kombinacije boja (crvena i zelena, žuta i ljubičasta), duet plave i narančaste također stvara energične interijere. Stoga, u dizajniranju prostora namijenjenih opuštanju, poput dnevne sobe ili spavaće sobe – preporučuju se nešto nježnije nijanse ove dvije boje, primjerice, pastelne nijanse.

Ako želite povećati apetit - narančasta i žuta su boje koje vam mogu pomoći

Unesite pozitivnu energiju sunčanog dana u svoj interijer uz pomoć jedne od najtoplijih i najoptimističnijih boja – žute. Odabir nježnih nijansi žute boje se naročito preporučuje prilikom uređenja interijera u kojima nema (ili ima jako malo) dnevne svjetlosti. Primjerice, hodnicima, predsobljima, podrumskim ili tavanskim prostorima, uredima…

Žutu nazivaju i „bojom uma“, stoga je odličan odabir prilikom dizajniranja prostora u kojima se uči i radi.

Plava je boja mirnoće, meditacije, inspiracije, komunikacije, stoga je izvrstan odabir i za poslovni i za stambeni interijer.
Harmonija plave i bijele, kreira esenciju opuštajućeg stila življenja. Ovu kombinaciju boja tradicionalno susrećemo u raznim dijelovima svijeta, primjerice, u mediteranskim zemljama, ali i u Aziji.

Bijela simbolizira čistoću, ljubaznost, neutralnost, jednostavnost, nove početke. Zelena boja je „melem za oči“. Kombinacija ove dvije boje kreira osvježavajući eksterijer ili interijer.

Odabir boja u dizajnu pojedinih prostorija doma ili ureda

Kuhinja je, sama po sebi, topla prostorija, stoga se za nju preporučuje upotreba hladnih boja. Plava i zelena, kao i neutralne – bijela i siva, „ohladit“ će zrak ugrijan pripravom jela, dok će ljubičasta interijeru dati notu kreativnosti.

Za postizanje osvježavajućeg ugođaja, kupaonicu dekorirajte smaragdno-zelenom, šumsko-zelenom, mornarsko-plavom i bojom safira, ako se radi o prostoru veće kvadrature, odnosno nježnim pastelnim nijansama svijetlozelene boje, akvamarin (zelenkasto-plave), nebesko-plave i bijele - ako je kupaonica manjih dimenzija.  

Novi trendovi sugeriraju da dizajn začinite miješanjem različitih stilova i kreativnim kombinacijama

Topla, neutralna paleta boja stvara opuštajuću spavaću sobu, uz dodatak, primjerice, romantičnih crvenih detalja.

Prilikom dizajniranja dnevne sobe, važno je odabrati boje u skladu s aktivnostima koje će se obavljati u prostoriji. Ako se radi o interijeru namijenjenom, uglavnom, za odmaranje, tome treba prilagoditi i shemu boja.

Opuštajuću atmosferu će kreirati blage pastelne nijanse, kao i shema neutralnih boja.

Lakoća, prozračnost, jednostavnost minimalizma, ravne linije i neutralne boje - glavna su obilježja dizajna suvremenih dnevnih soba, ali dizajnerski trendovi sugeriraju da dizajn začinite miješanjem različitih stilova i kreativnim kombinacijama – kako bi se naglasila individualnost prostora.

Primjerice, suvremena jednostavnost susreće rustikalni šarm ili šaroliko bogatstvo globalnog stila (miješanje etničkih stilova iz cijelog svijeta). Hladnu paletu boja nadopunjava toplina drvenog namještaja. Prilikom dizajniranja uredskih interijera, preporučuju se plava i zelena za komunikaciju i opuštenost te žuta, crvena i ljubičasta za kreativnost.

Ove boje mogu dominirati prostorom (boje zidova i namještaja) ili biti prisutne samo kroz dekorativne detalje (dok osnovu čine neutralni tonovi bijele, sive ili bež) – odabir ovisi o potrebama ljudi koji rade u tom prostoru, o stilu uređenja pojedinačnog prostora te o ulozi pojedinačnih boja u kreiranju imidža tvrtke.

 

Autorica: Danica Maričić, BA Econ, a.d’i. / https://www.archi-living.com, Archi-living.com / arhitektura i dizajn diljem svijeta, globalni arhitektonski i dizajnerski portal Archi living! Očekuju vas dizajnerski trendovi, novosti „sa stilom“, savjeti arhitekata i dizajnera interijera, projekti i proizvodi - iz cijelog svijeta.

Foto: pexels