Pin It

"Meditacija se najčešće definira kao usmjeravanja pažnje na objekt, misao ili aktivnost. To je vrlo jednostavna praksa koja donosi iznimne psihičke i fizičke dobrobiti te zapravo ne postoji niti jedan  dobar razlog zašto je se ne bi primjenjivalo." objašnjava Vedrana Sunko za portal MojBiz.com

Vedrana je detaljno objasnila što je meditacija, a najveća korist meditacije je upravo utjecaj na zdravlje, uspjeh i sreću. Tehnike meditacije posebno će biti korisne onima koji su stalno izloženi stresu, a u tu skupinu najviše ulaze poduzetnici i menadžeri.

Osobno me zanimalo mogu li meditacijom zaista transformirati život? Procjenite sami. Uz online radionice koje je Vedrana pokrenula i izvodi utorkom donosimo i nekoliko savjeta kako uravnotežiti organizam. Uspjeh neće izostati samo ako meditirate kontinuirano, godinama.

Uvjerite se sami u utjecaj meditacije na cijeli organizam.

Programirani smo tako da sabotiramo vlastiti uspjeh i sreću

Reći ćete da svi ljudi žele da im bude dobro, no zapravo dosta nas je programirano na način da sabotiramo vlastiti uspjeh i sreću. Tako među ostalim sabotiramo i svoju meditaciju. To radimo nesvjesno i vrlo uspješno.

Znanstveno gledano, meditacija radi na principu usporavanja moždanih valova i posve je prirodna stvar. U budnom stanju većinom funkcioniramo na višim frekvencijama i to su takozvani beta moždani valovi, meditacijom moždane valove spuštamo  na alfa i theta frekvencije. Te su frekvencije prisutne kada se opuštamo, prije sna, dok smo kreativni i naravno dok meditiramo. Osim što je to jedno ugodno stanje važno je znati da u tom stanju dominira parasimpatički živčani sustav i na taj način se uravnotežuje cijeli organizam koji većinu vremena zbog suvremenog načina života funkcionira u stresnom modu „napadni ili bježi“. Ukoliko smo većinu budnog vremena u tom stanju psihički i zdravstveni problemi će se javiti vrlo brzo.

Najzdraviji način  da takva stanja neutraliziramo i dovedemo se u zdravi način funkcioniranje je meditacijom.

Date li joj pravu šansu i počnete li je redoviti prakticirati meditacija može u potpunosti transformirati vaš život na svim područjima.

Meditacija djeluje protiv depresije, tjeskobe i nesanice, snižava krvni tlak

Uz to što smiruje i relaksira, meditacija poboljšava fokus i strpljenje, djeluje protiv depresije, tjeskobe i nesanice, mijenja strukturu mozga i neuroloških puteva, poboljšava imunitet, snižava krvni tlak te rješava stresa i svih negativnih posljedica koje sa sobom nosi.

Zanima vas Kako meditirati? pročitajte članak na mojbizportalu. Također posjetite online Vedranine radionice utorkom i naučite kako tehnike meditacije primjenjivati u svakodnevnom životu.

Autorica: Vedrana Sunko

Fotografije: vlasništvo Vedrana Sunko

Obrada i priprema teksta: Mirjana Fijolić, urednica MojBiz.com portala