Pin It

Nina Vrdoljak, mlada producentica s petogodišnjim iskustvom rada u raznim domaćim i stranim filmskim produkcijama kao i na nekolicini televizijskih reklama, nedavno je otvorila Pet do Dvanaest, obrt za videoprodukciju koristeći potporu za samozapošljavanje. Radila je na mnogim poznatim produkcijama, a jedna od mnogih je  svjetski poznata serija Novine. Svoj paušalni obrt opisuje kao koristan "dodatak" proširenju svog poslovanja.

Kada birate osobe s kojima ćete zajedničkim snagama napisati priču i tako nekome pomoći da se što bolje snađe u budućim poduzetničkim situacijama nikada ne znate kako će ta priča u konačnici izgledati i kakav je zapravo sugovornik ili glavni akter priče. Tu se i nalazi sva magija pisanja pravih životnih priča. I dok tako vodite virtualni dijalog pojavi se jako dobar osjećaj i želja da se nečiji važan dio života, kao što je ulazak u poslovni svijet prenese na poduzetnički portal MojBiz.com i svima otvori mogućnost da uče iz tuđeg iskustva i na tuđim greškama.

Ninina priča o samozapošljavanju

Nina Vrdoljak pravi je izbor za priču o samozapošljavanju. Nije samo vesela, vedra, mlada već i zrela osoba koja razmišlja i potpuno realno gleda na život, koji u ovom razdoblju nije baš ružičasto obojen. Rođena je 1994. godine u Zagrebu. Završila je preddiplomski studij produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kratkim igranim filmom "Glorija" u režiji Luke Galešića.

Bez ikakvih problema i bez prevelikog nagovaranja Nina je pristala podijeliti svoja iskustva o procesu otvaranja obrta, zašto ga je uopće pokrenula i na koje je probleme nailazila.

Prikupljanje informacija

Prije kretanja u proces otvaranja paušalnog obrta, kao i prijave na mjere samozapošljavanja, potaknula bih svakog da pozorno prouči aktualne informacije dostupne putem različitih specijaliziranih portala i internetskih stranica.

Danas je zaista velika većina toga dostupna on-line, korisne informacije su posvuda - i još važnije - redovito se osvježavaju. Edukacija je pola posla - što više toga prikupiš prije kretanja u sami proces, biti će ti lakše za vrijeme prijave i otvaranja obrta, ali i nakon.

Ideja i "smisao" vlastitog biznisa

Pojasnit ću na vlastitom primjeru: otvorila sam obrt za videoprodukciju, registrirala sam djelatnosti koje su uže, ali i šire vezane uz moju struku (konkretno - produkcija filmova, videofilmova i televizijskog programa, ali i djelatnosti agencija za promidžbu i propagandu). Ako ćemo realno, nemam neki super proizvod s kojim planiram pokoriti tržište, niti sam otkrila toplu vodu.

Bavim se relativno specijaliziranom strukom koju sam studirala, potom i diplomirala. Imam pet godina rada u struci, a paušalni obrt koji sam nedavno otvorila samo je koristan "dodatak" proširenju mog poslovanja, te mi koristi u različitim segmentima poput konkurentnosti na tržištu i boljeg pozicioniranja u svijetu frilensanja te mi pomaže da se lakše i brže naplatim.

Ukoliko obrt otvarate samo da biste od države izvukli poticaje, niste niti sami sigurni hoće li vam paušalni obrt kao način poslovanja donijeti više štete nego koristi, te niti sami niste baš samouvjereni u održivost vašeg biznisa, trebali biste pomnije razmisliti o dugoročnoj isplativosti paušalnog obrta. Poticaji će se jednom potrošiti, a doprinose će i dalje trebati plaćati. Ista stvar tiče se i pripreme i pisanja poslovnog plana - on nije kompliciran, no tuđi primjeri neće vam puno pomoći - baš suprotno, mogli bi vas odvući s puta u kojem je vaš cilj prikazati konkurentnost, sposobnost a u konačnici i jedinstvenost koja stoji iza vašeg vlastitog biznisa.

SWOT analiza

Korisno je za svakoga tko kreće u proces pokretanja vlastite tvrtke napraviti SWOT analizu procjenu snaga, slabosti, prednosti i prijetnji odnosno SWOT analizu.

Budite što realniji, osobito oko procjenjivanja slabosti i prijetnji vašem poslovanju. Isplati li vam se poslovati u turbulentim vremenima? Kako bi rad u aktualnoj krizi mogao utjecati na poslovanje? Da li se možete izvući na "pozitivnoj nuli" ili s velikim gubicima, usprkos poticajima? Sve su to pitanja koja treba uzeti u obzir.

Ažurnost i inicijativa jer ništa ne dolazi "na pladnju"

Ukoliko ste se odlučili na otvaranje paušalnog obrta, a uz to ste primjerice odlučili aplicirati i za potpore za samozapošljavanje, topla je preporuka da preuzmete inicijativu za praćenje i prikupljanje najrelevantnijih informacija.

Zapamtite da niste sami u tom procesu, te da savjetnici i ostalo osoblje sa Zavoda za zapošljavanje dnevno obrađuju i na stotine poslovnih planova.

Važno je stoga da sami pratite status vašeg poslovnog plana i da se informirate o najnovijim i najrelevantnijim informacijama. Ništa ne dolazi "na pladnju", pa tako niti primjerice rezultati vašeg zahtjeva. Također, iskoristite mogućnost savjetnika koje imate - i oni su ljudi od krvi i mesa - stoga, ukoliko vam ne odgovaraju na upite, ne ustručavajte tražiti pomoć od Zavoda ili drugih kolega koji prolaze ili su prošli kroz čitav proces.

Strpljenje

Posljednja, a možda i najvažnija točka - vjerujte mi, život mi je krenuo na bolje onog dana kad sam prestala nekoliko puta dnevno downloadati dokument o stanju mog predanog plana sa portala Burze rada. Za sve treba vremena, osobito u ovim neobičnim mjesecima kada nitko ništa ne zna reći sa sigurnošću - pa često ni savjetnici.

Uspjeh ne dolazi preko noći i usprkos neizvjenosti, ponekad nam ne preostaje ništa osim čekanja. Međutim, ukoliko stojite iza kvalitetnog biznisa i održive ideje za pokretanje vlastitog poslovanja, čekanje će se i više nego isplatiti.


Autorice: Nina Vrdoljak i Mirjana Fijolić

Obrada i prilagodba teksta: Mirjana Fijolić

Foto: privatne fotografije Nine Vrdoljak

Kako već dugo radim ovaj urednički posao, a ujedno i predajem poduzetnicima, puno puta se pokazalo da roditelji, nastavnici, mentori, neke važne ili čak teške životne situacije, odgoj, okolišni čimbenici dosta utječu na naš profesionalni put. Ovdje dolazi do izražaja Ninina kreativnost, komunikativnost, snalažljivost, elokventnost. Nina je kćer glazbenog kritičara, novinara, radijskog i televizijskog urednika, utemeljitelja hrvatske diskografske nagrade Porin Dražena Vrdoljaka i organizatora raznih glazbenih manifestacija kao što su Muzički biennale, festival Jazz Fair.

Da je tata Dražen ovdje sigurno bi bio jako ponosan na svoju Ninu. "Sretan ti, gdje god da jesi ❤️" Nina Vrdoljak