Pin It

U slučaju obavljanja “standardnih” usluga poreznim obveznicima iz EU, vrlo je važno provjeriti PDV identifikacijski broj kupca kako bi mogli utvrditi može li se ili ne primijeniti prijenos porezne obveze po takvoj usluzi.

Ovaj je članak završni  u seriji članaka o poslovanju paušalno obrta s inozemstvom. Nakon tema koje smo prethodno objasnili Kako treba izgledati račun ako se izdaje poreznim obveznicima iz inozemstva i je li paušali obrt obvezan zaračunavati PDV na svoje isporuke izvan Hrvatske svakako su važni PDV id. broj kupca i VIES tražilica.

Što je PDV id. broj kupca?

PDV id. ili PDV identifikacijski broj kupca moguće je provjeriti u tzv. VIES tražilici ili sustavu razmjene informacija o PDV-u u kojoj se nalazi podaci o valjanosti PDV id. brojeva poreznih obveznika iz drugih država članica EU. Način korištenja je vrlo jednostavan te se u prvom koraku odabire država članica, dok je u drugom koraku potrebno upisati PDV broj koji je kupac dostavio.

Što je VIES tražilica?

Potrebno je još jednom istaknuti kako mali porezni obveznici moraju 15 dana prije obavljanja, ali i primanja usluga od poreznih obveznika iz EU zatražiti PDV id. broj koji bi kao takav trebao biti vidljiv i valjan u VIES tražilici.

S druge strane, kod poslovanja sa poreznim obveznicima iz trećih zemalja, nema obveze provjere valjanosti PDV id. broja kupca u VIES tražilici.

VIES PDV ID broj

Članak je za čitatelje MojBiz portala pripremio tim stručnjaka Društva Mazars Cinotti. Specijalizirani su za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivaju cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjeduju potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja.

Foto: Pixabay i screenshot VIES tražilice


Pratite nas

 facebook twitter youtube linkedin google

UNUTARNJE Slider vijesti