Pin It

računovodstvo i storno PDVOtvorili ste obrt no prilikom otvaranja niste se upisali u sustav PDV-a. Knjigovođa vam nije napomenuo da pazite prilikom ispostave računa na to da niste u sustavu PDV-a te da ne izdajete R1, R2 račune niti da ne prikazujete iznos PDV-a na računima. Mjesecima ste radili i izdavali R2 račun s istaknutim PDV-om i nigdje nije bilo napomene da obrt nije u sustavu PDV-a. Sada je nastao problem!

 

Vaš knjigovođa savjetuje da ispravite sve dosadašnje račune te ih pošaljete svim klijentima uz obrazloženje da je došlo do pogreške i to je to! No ako su si klijenti odbili PDV po tim računima a nisu to smijeli kakve su posljedice s njima? Hoće li za njih biti problem taj PDV stornirati tj. vratiti državi? Da li nastaviti dalje ovako raditi kao da ništa nije bilo i na kraju godine platiti taj PDV?

Evo savjeta:

  1. Svaki PDV koji je obračunat i naplaćen, mora se uplatiti u državni proračun. Opcija koju predlaže  ‘knjigovođa’ ne dolazi u obzir stoga što su kupci pretporez iz vaših računa već iskoristili u ranijim poreznim razdobljima. Naravno, tu je i faktor neozbiljnosti u poslovanju, na koji sami skrećete pažnju. U navedenoj situaciji preostaje samo jedna jedina opcija: sav naplaćeni PDV hitno uplatiti u državni proračun na račun 1001005-1863000160; poziv na broj 68 1201-OIB;  Ne zaboravite da ste dužni obračunati i godišnju zateznu kamatu po stopi od 15%, prema poreznim razdobljima! Naime, porez na dodanu vrijednost naplaćen u travnju, trebali ste uplatiti u državni proračun do kraja svibnja, pa za taj iznos treba obračunati zateznu kamatu od 1. lipnja do dana uplate. I tako redom… Obrazac PDV ne predajete, jer niste u sustavu PDV-a. Predlažem da nadležnoj Poreznoj upravi pošaljete dopis sa objašnjenjem nastale situacije i obračunom kamate. Budući da ste obrtnik, te PDV plaćate tek trenutkom naplate računa, možete si samo eventualno pomoći na način da krivo izdane, a nenaplaćene račune stornirate i izdate nove ispravne račune. to radite u dogovoru sa kupcima, i ne zaboravite pribaviti ovjeru storna od kupaca! Znam da Vas odgovor ne veseli, ali stvari tako stoje…
  2. Kojim kriterijima ste se rukovodili kada ste birali knjigovodstveni ured? Jeste li provjerili koliko godina rade, koji je profesionalni profil zaposlenih? Jeste li obratili pažnju na njihove urede, računala i opremu koju koriste… sve su to naime, stvari koje upućuju na (ne)ozbiljnost u pristupu poslu? Jeste li prabavili preporuke drugih njihovih klijenata? Ili ste izabrali ‘prijateljicu od susjede’ koja između posuđa i glačala u kuhinji “vodi vaše knjigovodstvo”?!!!!
  3. Ukoliko vam se ovo dogodilo u uredno uređenom knjigovodstvenom servisu, koji je naoko zadovoljio sve kriterije ozbiljnosti i poslovnosti – zatražite naknadu štete, i vaše iskustvo podijelite sa što više ljudi, da spasite i ostale od sličnih doživljaja! Sramota je da se tako nešto događa: knjigovodstvo bi, makar i uz naplatu, moralo svog klijenta uputiti u osnovne stvari poslovanja.
Knjigovodstvo Makora d.o.o. osnovano je 1994. godine. Pruža niz poslovnih usluga, od kojih su najvažnije knjigovodstvo, savjetovanje i tajničke usluge.  Misija je svojim znanjem i iskustvom izravno utjecati na povećanje klijentove zarade. Kontakt Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pratite nas

 facebook twitter youtube linkedin google