Pin It
Što je s PDV-om kad uđemo u EUUlaskom Republike Hrvatske u EU od 01.07.2013.g. počet će se primjenjivati Zakon o PDV-u koji trenutno još nije izglasan, a prijedlog Zakona dostupan na internet stranicama Ministarstva financija, a možete ga preuzeti ovdje.

Ulaskom Republike Hrvatske u EU dogodit će se brojne promjene, a u nastavku ovog članka pročitajte više o VIES-u - bazi podataka za provjeru PDV identifikacijskog broja.
Prema novom Prijedlogu Zakona o PDV-u, a u skladu sa Direktivom, porezni obveznici koji posluju sa poduzetnicima iz zemalja članica Europske unije bit će u obvezi, između ostalog, predavati Poreznoj upravi zbirne prijave u koje je potrebno unijeti ispravan PDV identifikacijski broj poslovnog partnera.

Naime, pristupanjem Hrvatske u EU u oporezivanju PDV-om između pravnih osoba (business-to-business, tj. B2B) primjenjivat će se načelo odredišta. Drugim riječima mjesto oporezivanja u isporukama B2B  bit će mjesto sjedišta društva primatelja (stjecatelja), te će se obračunavati stopa PDV-a koja se primjenjuje u zemlji članici primatelja.

Na internetskim stranicama Europske komisije možete pravovremeno provjeriti i/ili ažurirali podatke o poslovnim partnerima sa područja Europske Unije. Preko ovog linka možete pristupiti VIES-u - bazi podataka za provjeru PDV identifikacijskog broja.

Ostale promjene na području PDV-a koje će se dogoditi ulaskom Hrvatske u EU možete pronaći ovdje.
Autori teksta: Društva Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokriva cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Cinotti društva su korespondenti društva Mazars. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.com).


Pratite nas

 facebook twitter youtube linkedin google