Pin It

Iz državne službe u poduzetništvo krenule su prije 12 godina, nedugo prije tadašnje krize koja je najviše pogodila upravo djelatnost edukacija i treninga. Dinka i Nina krenule su korak po korak, malo po malo. Svjesne svojih kvaliteta i željne vlastite slobode u kreiranju i razmišljanju.

Pokrenule su vlastitu tvrtku Projectus grupa s dvije djelatnosti - prevođenje i edukacije. Iza dugogodišnjeg rada sada je niz kvalitetno završenih projekata. Posebno izdvajaju jedan projekt - pripreme hrvatskih državnih službenika za predsjedanje Vijećem Europske unije. Moja želja kao urednice portala bila je predstaviti dvije vrijedne i uporne poduzetnice. Baš kako i ovo vrijeme traži. Njhove su se kvalitete, kreativnost i sistematičnost pokazale izvrsnima u zahtjevnim i turbulentnim vremenima, kada svatko zbraja lipu po lipu i živi dan po dan. Dinku i Ninu kriza nije obeshrabrila dapače usmjerila ih je u neke nove aktivnosti.

Nakon razgovora još jednom sam sebi potvrdila recept za uspjeh! Što je važno da dvije žene poduzetnice opstanu na tržištu unatoče svemu? Odličan partnerski odnos, kvalitetan rad s maksimalnom pažnjom, posvećenost klijentu, ljubav i svjesnost da radimo ono što želimo i volimo i malo sreće.

Dugo mi je trebalo da se počnem doživljavati kao poduzetnica

Mojbiz.com: Projectus grupa pokrenuta je davno prije poticaja za samozapošljavanje, svijesti da je poduzetništvo vlastiti izbor i sloboda. Kakav je to bio osjećaj? Kada ste osjetile potrebu za ulaskom u poduzetništvo?

Dinka Krčelić: Iskreno, nisam razmišljala o sebi kao poduzetnici. Moj prvi posao bio je u Ministarstvu europskih integracija kamo sam došla kao stipendistica Vlade nakon završenog poslijediplomskog studija iz europskih studija i razvoja ljudskih potencijala. MEI je bio posao iz snova: atipična državna uprava i institucija u kojoj smo gradili nešto posve novo i uzbudljivo, bilo je puno kreativnosti i razumijevanja, odlični međuljudski odnosi. Potpuno sam se našla u tamošnjem Odjelu za obrazovanje gdje smo iz ničega gradili sustav edukacije državnih službenika i osmišljavali i samostalno provodili edukacije o raznim aspektima europskih integracija. Tada sam shvatila da su edukacije moj poziv i da se time želim baviti. I bila sam sasvim zadovoljna kao državna službenica.

Uslijedio je kraći period rada u jednom drugom ministarstvu koje je imalo dobru perspektivu, posebno u području edukacije državnih službenika, ali nimalo volje da se mijenja pristup državnoj upravi. Moje je nezadovoljstvo tada raslo i počela sam razmišljati o promjeni.

Nekako u to vrijeme smo se moja poslovna partnerica Nina i ja intenzivno družile i zahvaljujući nagovaranju njezinog muža i još nekih prijatelja i kolega u to vrijeme došle na ideju da pokrenemo vlastitu tvrtku. Zašto da ovisimo o volji nekog nesposobnog rukovoditelja kad znamo što možemo i što bismo trebale raditi? Zašto to ne bismo kreirale same?

I tako smo krenule – potpuno naivne i bez znanja, ali svjesne da nemamo nekih velikih rizika i odlučne u tome da pokušamo. Pa makar tražile posao nakon nekog vremena…To je bilo 2008., nedugo prije početka velike krize. Srećom mi toga uopće nismo bile svjesne. Od početka smo dogovorile da ćemo imati dvije djelatnosti: Ninino prevođenje i moje edukacije. I krenule smo – malo po malo.

Do novih klijenata često smo dolazile putem preporuka svojih poznanika i kolega koji su poznavali našu stručnost, tako da nije dolazilo do izražaja naše neiskustvo s prodajnim vještinama ili marketingom. Iskreno, imale smo puno sreće. Ali i svijest o tome da sve što radimo, radimo kvalitetno i s maksimalnom pažnjom.

Što se mojeg poduzetništva tiče, moram priznati da mi je jako dugo trebalo da se počnem doživljavati kao poduzetnica. I dan-danas se suočavam s dilemama i sumnjama, razmišljam trebam li se možda zaposliti u nekom sustavu i malo odmoriti jer je poduzetništvo stalna borba i nikad nisi mirna, ali onda se sjetim svih koristi i dobrobiti: stvaram nešto svoje, imam fleksibilnost i slobodu, nemam šefa, zapošljavam i kreiram nova radna mjesta, možda ostavim nešto od toga i svojoj djeci u nasljeđe…

Pažljivo birajte poslovnog partnera

Mojbiz.com: Što je najviše pomoglo tijekom svih ovih godina rada? Podijeli nam neki savjet, svoju strategiju ili način razmišljanja.

Dinka Krčelić: Jedan od najkorisnijih savjeta koje sam dobila prije svog poduzetničkog pothvata bio je od kolege Danca g. Michaela Kümmela, koji je tada radio sa mnom u državnoj upravi i koji je bio jedan od zagovaratelja mog poduzetništva.

Savjetovao mije da pazim s kim ću ići u partnerstvo koliko ću ići u partnerstvo, i upozorio me da to bude netko s kim sam komplementarna, ali ne previše slična. Kako je to bilo korisno! Nina i ja se znamo od osnovne škole, od 5. razreda, uvijek smo si bile dobre, ali smo jako različite. Imamo upravo tu komplementarnost potrebnu za poslovanje. Nina je temeljita i sistematična, ima inženjerski pristup i jako je racionalna, a ja sam više emotivna i volim raditi s ljudima, održavati i razvijati odnose s klijentima i suradnicima.

Ono što nam je zajedničko je pristup poslovanju koji mora biti kvalitetan i autentičan. Vrlo brzo smo shvatile da ne želimo odstupati od toga i da ono što radimo mora biti vrhunsko što su naši suradnici i klijenti prepoznali. Sretne smo što možemo reći da s nekima surađujemo već 12 godina i što nam se klijenti uvijek ponovno vraćaju.

Imale smo sreće i s našim djelatnicama. Još uvijek smo sto posto ženska tvrtka, no nije to bitno – tako je ispalo. Kolegice koje s nama rade dijele naša načela poslovanja i zaista smo sretne što smo se našle s njima i što ostaju kod nas i zajednički gradimo svoju priču.

U krizi pokrenule niz besplatnih poduzeničkih webinara za klijente

Mojbiz.com: Pokrenula si niz korisnih webinara na temu menadžmenta u poduzetništvu. Kada nastavljaš i koji je cilj osim educiranja, pomoć poduzetnicima, predstavljanje novih metoda?

Dinka Krčelić: Drago mi je da si nam se pridružila na tim edukacijama! Kad je krenula kriza i izolacija, otkazane su nam sve edukacije koje smo provodile i imale dogovorene do ljeta. I bilo je pitanje što sada: konačno se odmoriti ili iskoristiti priliku i krenuti u nešto novo? Razmišljale smo već neko vrijeme o digitalizaciji svojih edukacija, tako da nam se ovo ukazalo kao idealna prilika da što prije krenemo s tim, naučimo kako se to radi i steknemo neko iskustvo.

Osim toga, shvatile smo da su vjerojatno i naši suradnici i klijenti zbunjeni i zabrinuti. I odlučile smo nastaviti se baviti onim što najbolje znamo: edukacijama.

Cilj je bio pružiti podršku, ponuditi razvoj vještina koji će nam svima pomoći da se lakše suočimo s izazovima novog oblika poslovanja (od kuće i u timovima na daljinu), donošenjem odluka i promjenama kojima smo svi izloženi te da što lakše podnesemo stres. Cilj nam je naravno bio i produbiti odnos koji imamo sa suradnicima i klijentima, čime nadam se gradimo dugoročnu suradnju.

Kroz online edukacije željeli smo pokazati i da se brzo možemo priviknuti na nove oblike poslovanja jer je izvjesno da će dio njih postati nova normala. I rezultati su sjajni –  povratne informacije sudionika naših webinara vrlo su pozitivne, a mi smo stekle dragocjeno iskustvo koje nam daje samopouzdanje da nastavimo tim putem. Iako jedva čekamo radionice uživo!

Nastavljamo s razvojem novih tema uzimajući u obzir odgovore naših suradnika o tome što im treba i što žele, a razvijamo i daljnji odnos kroz neformalna druženja online koja nam svima gode.

ISO standardi pomogli da brzo prilagodimo poslovanje novonastalim okolnostima

Mojbiz.com: Kako doživljavaš trenutnu situaciju, kao krizu ili vrijeme za pokretanje novih projekata? Što te najviše okupiralo u trenutku smanjivanja obujma posla?

Dinka Krčelić: U prvom trenutku me obuzela briga zbog neizvjesnosti za poslovanje i koliko ćemo dugo moći biti bez prihoda.

Međutim, prevladao je osjećaj da nam se pružila prilika koju možemo iskoristiti: prilika da naučimo raditi online edukacije, da steknemo iskustvo u tome još tijekom izolacije i da nam to potencijalno otvara nebrojene mogućnosti.

Moram priznati da se u tom trenutku počeo otvarati niz rješenja za učenje novih vještina i zapravo je trebalo napraviti selekciju što hoćemo, a što nećemo raditi jer sam osjećala strašan pritisak da nešto moram, a brzo sam shvatila da ne moram sve i da ne mogu sve. Da je u redu fokusirati se na jedan, dva ili tri izvora informacija i mogućnosti i to je to. I to se s vremenom pokazalo dobrim. Uz to sam se kroz ovih nekoliko tjedana povezala sa sjajnim ljudima koji razmišljaju slično kao ja i vjerujem da razvijamo odnose i dugoročnu suradnju koja može svima biti od koristi.

U cijeloj priči imam sreće da nisam sama. Činjenica da smo dvije suvlasnice koje zajednički donose odluke i da imam s kime podijeliti svoje brige i nedoumice znatno smanjuje pritisak ovog rizičnog vremena.

Osim toga već nekoliko godina imamo ISO standarde, opći ISO9001 i ISO17100 za područje prevođenja, čija je zadnja inačica dosta orijentirana upravo na upravljanje rizicima. Iako nismo u njima mogli pretpostaviti krizu poput ove, možemo relativno brzo reagirati i prilagoditi poslovanje novonastalim okolnostima. Nadamo se ipak da se negativni scenariji neće ostvariti i da ćemo uspjeti održati poslovanje i radna mjesta.

Educirale 400 državnih službenika za predsjedanje Vijećem Europske unije

MojBiz: Između toliko projekata na kojima ste radile, koji bi izdvojila?

Sve na čemu radimo posljednja četiri tjedna je jako zanimljivo i vrlo dinamično i super mi je kako se iz šume mogućnosti sasvim lijepo kristaliziraju teme i projekti na kojima bismo mogli i želimo raditi.

Projekt na koji sam najviše ponosna je projekt koji je obilježio posljednje dvije godine, a to je projekt pripreme hrvatskih državnih službenika za predsjedanje Vijećem Europske unije, kojim Hrvatska predsjeda od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine. Zbog svojeg obrazovanja i iskustva s europskim integracijama znala sam već nekoliko godina da želim biti uključena u taj projekt i negdje početkom 2018. kontaktirali smo College of Europe, renomirani institut za europske studije iz Brugesa u Belgiji, gdje sam magistrirala 2000, i ponudili im da zajednički idemo na natječaj koji se očekivao.

Natječaj je bio objavljen u ljeti 2018., formirali smo sjajan tim ljudi koji je pripremio natječaj i na kraju smo dobili posao jer smo ponudili vrhunsku edukciju i upravo ono što državnoj upravi treba za taj izazovni zadatak. Konkretno, osim koordinacije projektnih aktivnosti u Hrvatskoj naša je tvrtka bila zadužena za edukaciju iz stručnog engleskog i tijekom 2019. odradili smo 100 dana treninga za gotovo 400 državnih službenika uključenih u rad radnih skupina i odbora Vijeća EU-a.

Osim aktivnog doprinosa hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a na što smo posebno ponosni, kroz ovaj smo projekt uspostavili sjajnu suradnju s College of Europe i stručnjacima za pojedina područja. Vjerujemo da ta suradnja ima dugoročnu perspektivu i veselimo se svemu što slijedi.

Razgovarala: Mirjana Fijolić, urednica portala Mojbiz.com

Foto: vlasništvo Projectus grupe d.o.o. Tel. +385 1 2431 488 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.