Pin It

Crni mačak, zagrebački kafić za gamere i geekove ili geek kafić nedavno je napravio pravi iskorak u financiranju kafića. Možda se u Crnom mačku ne osjećaju baš kao tipični ugostitelji, jer ponuda nije tipična igre, knjige, stripovi, serije, filmovi, kvizovi, ali je jedno sigurno, financirati kafić u vrijeme pandemije Covid-19, sredstvima iz crowdfunding kampanje na platformi GoGetFunding je doslovno revolucija u Hrvatskoj.

Nadam se da će se mnogi povesti za ovim primjerom, ali prethodno dobro osmisliti svoj jedinstveni brend, marketinšku kampanju i vrijedno graditi svoju skupinu vjernih pratitelja. Caffe Bar Crni mačak dugo je ulagao u geek zajednicu što je vjerojatno jedan od razloga zašto je kampanja toliko uspješna. Do sada je prikupljeno preko 10.000 EUR (ovaj tekst je pisan 30.04.2020.). Idealan sugovornik za razgovor o crowdfunding kampanji bio je Miroslav Wranka (Siro za frendove) dugogodišnji novinar specijaliziran za tech i digital teme.


MojBiz.com: Sviđa mi se što se nisi paralizirao nakon svih ovih loših događanja već si jednostavno krenuo naprijed. I evo rezultata! Sigurno nisi očekivao baš ovakav uspjeh

Miroslav Wranka: Zbog jake konkurencije i niskih profitnih marži manji ugostiteljski objekti poput Crnog mačka i u najboljim okolnostima imaju vrlo sužen manevarski prostor kad je stvaranje većih operativnih financijskih zaliha u pitanju.

Iako su Vladine mjere za pomoć poduzetnicima bile i te kako dobro došle, naročito one koje su zajamčile dio primanja zaposlenima, vrlo brzo smo shvatili kako u situaciji s nula prihoda nećemo dugo moći pokrivati troškove hladnog pogona, kao i pripremiti se za nastavak poslovanja nakon što se stanje normalizira.

Sve rezerve do kojih smo mogli doći brzo su nestale, a u tom trenutku nije bilo izvjesno hoćemo li moći dobiti kredit kako bi premostili krizu, kao ni kad bi mogao biti odobren ako bismo ga mogli dobiti.  

Preostale su dvije opcije: ili ključ u bravu ili pokušati zamoliti zajednicu za pomoć.

MojBiz.com: Kako si se sjetio da uopće pokušaš s crowdfundingom?

Miroslav Wranka: Matija Mihoković, jedan od nas četvero koji brinemo o Crnom mačku (i tvrtci Terrible Creations također), podsjetio nas je na uspješnu crowdfunding kampanju kojom je njegova sestra Mirna prije nekoliko godina prikupila novac za studij u Parizu.

Kako se nismo htjeli predati bez borbe do posljednjeg daha, zaključili smo kako nemamo što izgubiti. U otprilike tjedan dana smo složili kampanju i pokrenuli ju.

MojBiz.com: Što je bilo presudno da se u tako kratko vrijeme prikupi preko 10.000 EUR?

Miroslav Wranka: Prikupljena je sredstava više nego dvostruko od prvotnog cilja od 4.500 eura u manje od dva tjedna.

Rezultat su to ponajprije nesebičnosti i velikodušnosti fantastične skupine ljudi koji čine zajednicu koja se okuplja u Mačku. S druge strane, također je dobrim dijelom to rezultat neumornog višegodišnjeg ulaganja, kako u sam kafić tako i u gradnju zajednice.

Zadnje dvije godine praktično nije bilo mjeseca kad Mačak na rasporedu nije imao barem 15 do 20 programskih jedinica, u pravilu besplatnih i otvorenih za sve zainteresirane.

Foto: vizuali za kampanju vlasništvo Terrible Creations, fotografije privatna arhiva Miroslav Wranka i fotografije s Facebook stranice Crni mačak

Razgovarala: Mirjana Fijolić, urednica www.mojbiz.com