Pin It

b2b marketingOd vremena kada su pokrenute prve elektroničke platforme trgovanja pa do danas promjene u stavovima prema ciljanom oglašavanju dosta su se promijenile.

Marketing B2B tvrtki u posljednjih deset godina dobio je potpuno novi značaj, a cijelo gospodarstvo više je usmjereno uslugama. To posebno vrijedi za ona proizvodna ili trgovačka područja koja u svojoj kvaliteti ili cijeni više nisu mogla doseći dovoljno konkurentne prednosti. Naglasak u B2B poslovanju pomaknuo se iz generiranja kupovanja u njegovanje odnosa.

 

Obrazac B2B oglašavanja nudi goleme prednosti, kako u financijskome pogledu, tako i u vremenskom. Takve internet stranice posjećuje mnogi prodavači i kupci. To s jedne strane povećava mogućnost izbora kupcima, a s druge strane prodavačima. Drugim riječima tu se susreću ponuda i potražnja, kupci i dobavljači, poslovni subjekti čiji se oglasi ciljano objavljuju baš tamo gdje bi trebali na mjestu gdje će vaš banner vidjeti upravo vaši kupci koje toliko dugo tražite i želite im se predstaviti.

Također profitiraju i sami proizvođači kojima se povećavaju izgledi da svoje robu i usluge prodaju i posve novim korisnicima. U odnosu na tradicionalno oglašavanje, B2B ciljano oglašavanje donosi uštedu troškova oglašavanja i do desetak puta.

Zašto je dobro ciljano se oglašavati?

Počnite ciljano oglašavati
Tvrtkama je danas potrebno više informacija o željama kupaca, potrebama i problemima. Istina je takva da mnoge tvrtke još uvijek premalo znaju o svojim tvrtkama, kupcima. Oslanjaju se u brzo sklapanje posla na osnovi iskustava prodavača s terena, iako na taj način na jednog pridobivenog kupca potroše puno više sredstava.

Učinkoviti B2B marketing ciljano je usmjeren isključivo na kupce koje smatra primjerenima prema određenim kriterijima segmentacije tržišta: financije, broj zaposlenih, regija ili grad u kojem rade i djeluju, robne marke koje proizvode i još niz ostalih kriterija. Rezultat je vrlo visok odaziv na marketinške akcije, više stvorenih kupaca i veće zadovoljstvo, vjernost i životna vrijednost kupca.

Ciljano oglašavanje na business-to-business platformama, gdje se susreću isključivo poslovni subjekti odličan je primjer ciljanog oglašavanja poslovnim partnerima. B2B platforme svojim korisnicima osim direktnog oglašavanja nude iznimno kvalitetan sadržaj s registrom tvrtki i cjelokupnim informacijama o pojedinim tvrtkama – od financijskog i bonitetnog stanja istih, do kontakata rukovodećih ljudi, itd. Takve informacije također doprinose pravilnom odabiru ciljne skupine kojoj ćete predstaviti svoj proizvod ili uslugu.

Nekoliko savjeta za ciljani B2B marketing:

•Zakupite bazu poslovnih informacija
•Odredite kriterije po kojima tražite tvrtke
•Odredite željenu ciljanu skupinu kupaca
•Pronađite tvrtke koje vam najviše odgovaraju prema željenim mjerilima
•Izgradite bazu kupaca gdje ćete izabirati i koristiti sve podatke o kontaktnim osobama i onima koji donose odluke o kupnji
•Odredite ciljanu, marketinšku strategiju prema određenim subjektima
•Izradite oglas temeljen na kriterijima ciljne skupine ili segmenta tržišta
Ostalo je još samo objaviti banner, oglas prema određenim zadanim dimenzijama, a nakon objave slijede susreti s novim i starim kupcima!

Autorica: Mirjana Fijolić, www.mojbiz.com