Pin It

vlastite_idejeNe zaboravite! Mozak nema ograničeno radno vrijeme, već misli non stop. To tvrdi Steven Pinker, profesor kognitivne psihologije i autor knjige Prazna ploča u izdanju Algoritma. „Jedna teorija kaže da o problemima ne trebamo naporno razmišljati već da ih je bolje ostaviti po strani kako bi podsvijest mogla postupkom inkubacije pronaći njihovo rješenje. Nakon nekog vremena, bez posebnog upozorenja, rješenje će se pojaviti.“

 

Kada čuju za gips u spreju, svi se prvo iznenade, zatim se nasmiju, ali onda malo razmisle i shvate da je stvar zanimljiva - kaže Renato Šalaj, slavonskobrodski inovator i dobitnik nagrade Zaklade “Izvorno hrvatsko” Hrvatske gospodarske komore.

“Ideja mu je sinula iz čisto praktičnih razloga, i to zahvaljujući jednom starom receptu pokojne ženine bake. Radeći s gipsom, baka je otkrila način kako da se gips ne stvrdne. Renato ne želi otkrivati recept jer inovacije, kaže, uvijek prate i vanjski mediji, a on još uvijek nema međunarodnu zaštitu svog patenta. Moram priznati da sam se ispočetka stidio svojih ideja. Nisam bio siguran u sebe i bojao sam se izlaska u javnost pitajući se kako je baš meni palo na pamet tako nešto. Nisam mogao vjerovati da nitko u svijetu nije došao na istu ideju. Srećom, djelatnici brodskog Centra za tehnološki razvoj ohrabrili su me da podnesem zahtjev za patent - ističe Šalaj.

Premda se gips u spreju može primjenjivati, primjerice, u građevinarstvu, medicini pa i umjetnosti, put od ideje do komercijalizacije je težak. Renatu su se javljali zainteresirani proizvođači iz inozemstva, a on traži investitora koji bi gips proizvodio u Hrvatskoj.

Izvor: Mirjana Fijolić, www.mojbiz.com