Pin It

Ankete je vrlo lako pokrenuti, pomoću brojnih besplatnih web alata. Osim što su ti alati besplatni donose mnoge korisne informacije o ponašanju korisnika što nam omogućuje da lakše izradimo profil korisnika.

Brojni besplatni alati za istraživanje tržišta

Ovdje donosimo samo dva, ali najpopularnija među korisnicima:

●    Google Forms
●    SurveyMonkey

Ukratko, najvažnije je znati koja pitanja postaviti, i što želimo da budemo u mogućnosti zaključiti nakon što pristignu odgovori.

Metodologija istraživanja tržišta

Koristim metodologiju iz spomenute knjige Value Proposition Design, koja preporučuje da se izgradi Customer Profile:
Taj profil nalaže da se od potencijalnih kupaca saznaju sljedeće informacije:
●    Customer Jobs: koje zadatke kupac obavlja tijekom svog tipičnog radnog dana.
●    Customer Pains: s kojim se lošim ishodima, rizicima i preprekama kupac suočava i za njih nema adekvatno rješenje?
●    Customer Gains: koje koristi i dobiti kupac želi ostvariti (za koje bi bio voljan platiti rješenje)?

Odlučila sam napraviti anketu u kojoj sam ispitivala imaju li kupci probleme koji se meni čine da ih imaju, i priželjkuju li kupci koristi koje se meni čine da im trebaju. To sam odlučila ispitati pomoću tzv. multiple choice grid opcije u Google Forms.
 
Odabrala sam ju jer sam htjela testirati u kojoj mjeri, i da li uopće, moje shvaćanje problema i koristi odgovara stvarnom stanju među ciljanim korisnicima (u mom slučaju, poslovnim edukatorima).

Dodatno sam u anketi omogućila da svatko dopiše svoje vlastite izazove. Mmeđutim, kako takav slobodni unos tekst zahtijeva puno veći mentalni angažman, anketu namjerno nisam temeljila na slobodnom unosu, nego na odabiru ocjene 1-5 na skali.

Promocija ankete na Linkedinu i Facebooku

Anketu sam promovirala putem Linkedina i Facebooka, i to tako da sam ponaosob kontaktirala ljude koji su na Linkedinu pokazali interes za moju ideju (koji su komentirali na inicijalni post najave). Ti ljudi zapravo su inicijalna grupa budućih potencijalnih korisnika, i umjesto da sam njihove potrebe i želje išla ispitivati nakon što je cijeli projekt gotov i lansiran, ja sam se odlučila ponuditi im da oni svojim sugestijama i željama zapravo sukreiraju projekt i direktno utječu na smjer u kojem ću ga razvijati (a svima nam je u interesu da moja baza edukacija rješava stvarne probleme).

Ankete kao alat za ispitivanje potreba i problema kupaca limitiran je. Na anketama ne treba temeljiti cijeli poslovni model. Na temelju ankete pametno je planirati samo sljedeći korak, a ne cijeli projekt ili poslovni model.

Sljedeći korak je izgradnja prvog prototipa u nekom obliku koji mogu pokazati ciljanim korisnicima, nakon čega slijedi sljedeća iteracija prikupljanja povratnih informacija. Moj pristup tome svemu jest otvoreno pisati o tome što gradim, zašto, koje su moje trenutne ideje, i kakvo rješenje predlažem za navedene probleme.

Autorica: Višnja Željeznjak copywriterica i konzultantica za projektiranje i razvoj poslovnih web stranica. Suvlasnica tvrtke Logit.net koja tvrtkama pomaže osmisliti, projektirati i pokrenuti inovativne web projekte s naglaskom na njihovu marketinšku i prodajnu učinkovitost

Foto: pexels


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti