Pin It

interaktivni_marketingKombinacija kvalitetnog proizvoda, primjerene cijene, dobre distribucijske mreže, primjerene tržišne komunikacije i tradicije osiguravaju automobilskoj marci da postane broj jedan na tržištu.

 

Autoindustrija sve više koristi inovativni marketing, internet i social media kanale

Izgraditi marku u automobilskoj industriji veliki je izazov za komuniakcijske menadžere. Pogotovo u vrijeme globalne krize kada je prodaja automobila naprimjer u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine pala za 50 posto. Marka je na velikom iskušenju. A, što se točno radi da bi ona i dalje osigurala mnoge pogodnosti za potrošače?

 Kod izgradnje marke u automobilskoj industriji riječ je o internacionalnim markama čiji se proizvodi prodaju po cijelom svijetu, i čije se vrijednosti komuniciraju milijunima kupaca u različitim državama. Važno je pronaći najbolji način kako bi marku izgradili na vlastitom tržištu i glavni cilj doprijeti do vlastitih ciljnih skupina, povezati se s njima i pružiti im razlog zašto je baš ta marka automobila stvorena za njih.

 Kako marka potrošaču osigurava status i prestiž, u auto industriji su se dobro potrudili da taj učinak ii opravdaju koristeći različite komunikacijske tehnike. Promovirajući i gradeći brand Seat u Hrvatskoj, komunikacijskim stručnjiacima je bilo izuzetno važno konzistentno i jasno prenijeti vrijednosti marke svim potencijalnim kupcima i prilikom same kupnje modela prenijeti doživljaj marke koja im je obećana u svim marketinškim porukama.

 „Sve se više usmjeravamo k direktnoj i individualiziranoj komunikaciji, dolazimo potrošačima, a ne čekamo da oni dođu k nama. Na taj način naša marka može bolje i efikasnije prepoznati i zadovoljiti njihove potrebe. Dosta smo koristili internet i social media kanale. U 2009. pokrenut je važan projekt - nacionalni web club koji stvara zajednicu Seat fanova i vozača, pruža im određene pogodnosti, komunicira s njima i sluša ih " objašnjava Ivana Nevistić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Seata.

Inovativan marketing prodaje marku

Marke utječu na način života i sudjeluju u kreiranju životnog stila. Posjedovanje proizvoda s renomiranom markom ima prestižno značenje za većinu korisnika. Kupujući marke koje simboliziraju ekskluzivnost pojedini potrošači kupuju željeni imidž i status u društvu. To se posebno odnosi na neke marke automobila kao što su Ferrari ili Mercedes-Benz.

Kombinacija kvalitetnog proizvoda, primjerene cijene, dobre distribucijske mreže, primjerene tržišne komunikacije i tradicije osiguravaju automobilskoj marci da postane broj jedan na tržištu.

„Tome je doprinio inovativan marketing koji je pokrenut prvi put u 2005. godini uz akciju "24 sata". Opel surađuje s dvije agencije na paneuropskom nivou. McCann Erickson koji je zadužen za kreativno osmišljavanje marketinških kampanja, a Promediapublicum za medijsko planiranje i zakup” kaže Jasna Stilinović, Chevrolet CEE PR manager.

 Automobilska industrija svake godine organizira brojne nagradne igre u kojima one najsretnije nagrađuje vrijednim automobilima. Izlažu automobile u shopping centrima, sponzoriraju raznovrsna događanja, od onih sportskih do modnih evenata.

 „Kako bismo ostali vjerni određenim značajkama naše marke i istovremeno se svidjeli mladim urbanim Europljanima, krenuli smo s nestandardnom kampanjom. Hoppek, urbani umjetnik poznat po svojoj underground umjetnosti, kreirao je pet likova mladenačkog duha koji čine slavni lutkarski rock-bend c'mons. To su ujedno i pet najboljih prijatelja: White, Moo, Blue, Red i Cherri. Pet luckastih lutki, svaka sa svojom pričom i identitetom odražavaju različite psihografske profile današnje urbane mladeži. Mikrosite www.thecmons.com središnje je zborno mjesto svih aktivnosti na kojem svaki od likova ima vlastiti blog” dodaje Stilinović.

 Likove iz ovakvih priča komunikatori obično objave na mobilnim uređajima i PC-ima u obliku posebnih tema kao i na portalima namijenjenim mladima kao što su Myspace.com ili YouTube.com. Koriste se i razne tehnike guerilla marektinga pa su se diljem europskh gradova, od semafora do zaštitnih skela pojave pri građevinskim radovima, naljepnice s likovima. Pojave se i plakati i privremeni murali ispod mostova, u uličicama i ruševnim zgradama. Karte s likovima c'mons pojavile su u mnogim trendovskim restoranima, barovima i noćnim klubovima od Pariza do Berlina, kao i na nekoliko velikih festivala poput nizozemskog Lovelandsa.

Autorica: Mirjana Fijolić, Poslovni savjetnik