Pin It

priopćenje

Dobro napisano priopćenje za medije izvrstan je komunikacijski alat, ali i odlično sredstvo za privlačenje pozornosti na aktivnost koju trenutno pokrećete. Dobro napisano priopćenje privući će pažnju medija na vašu aktivnost ali postoji nekoliko trikova kako priopćenje napisati i naravno distribuirati medijima na relevantne medijske kontakte.

Razvojem interneta, priopćenja optimizirana za internet tražilice mogu stvoriti značajan porast prometa na vašim web stranicama. Pretraživanje članaka može biti glavna poveznica preko koje će se doći do vaših stranica.

 

Tips and Tricks

  1. Prije nego što napišete priopćenje, vodite računa da imate priču koja je realno vrijedna objave. Svako priopćenje fokusirajte na jednu priču, aktivnost ili pitanje.
  2. Priopćenje mora imati dovoljno zanimljiv naslov i privlačan podnaslov s desetak riječi. Naslov također treba biti precizan i zanimljiv. Osigurajte da naslov i podnaslov sadržavaju ključne riječi koje će olakšati pretraživanje na internetu.
  3. Prvi paragraf mora obuhvatiti sadržaj propćenja i sadržavati bit priče.
  4. Možda želite početi s naglaskom na činjenice stoga vodite računa da rečenice i odlomci budu kratki. Opet pokušajte u tekst dodati ključne riječi, ne mijenjajući prirodni tok čitljivosti teksta.
  5. Odlomci i izjave odgovornih osoba (voditelja projekta, direktora i ostalih) trebaju biti kratki i jezgroviti i nikako se ne smiju ponavljati s već navedenim tekstom. Riječi i titule poput: gospodin, HE (njegova ekscelencija), Mr.sc. ... savjetujem da izbjegavate. Jer, osim što nepotrebno produžuje tekst čini ga monotonim i nečitljivim. A, vama je u interesu da se vaše priopćenje čita!
  6. I naravno budite svijesni da novinari imaju jako, jako malo vremena za čitanje priopćenja.
  7. U glavnom dijelu članka detaljnije obradite temu. Uključite statističke podatke ili neke vjerodostojne izvore. Zadržite poslovan ton i pišite odlučno. Ne uključujte u tekst osobne ili nepovezane pojedinosti, moglo bi se dogoditi da članak ostane neprimjećen.
  8. U zaključku ponovite glavne točke priopćenja i uputite čitatelja gdje može saznati dodatne informacije. Na kraju dodajte svoj kontakt, e-mail, web, telefon i faks.
  9. Potrudite se da priopćenje ne sadrži više od 300 riječi i naravno.
  10. Prije objave obavite korekturu teksta i svakako autorizaciju teksta sa šefovima!

Primjeri priopćenja

PROJEKT LUKA PLOČE (press konferencija)

Svjetska banka podupire regionalni napredak kroz razvoj Luke Ploče (Press Release)
World Bank Supports Regional Progress through the Port of Ploče Development (Press Release)
Razvoj luke Ploče olakšat će trgovinu i transport i donijeti gospodarske koristi Regiji (Press Release)
The Development of the Port of Ploče will Foster Trade and Transport and Benefit the Region Economically (Priopćenje/Press Release)