Pin It

greške_u_priopćenjuObjava za medije jedan je od najčešćih alata kojim se služe savjetnici za odnose s javnošću ili osobe zadužene
za taj posao. U ovom tekstu bit će riječi samo o najčešćim pogreškama prilikom pisanja objave za medije.

 

1. Vaša objava nije vijest
Ovo znači da niste bili uspješni; vaš tekst nije relevantan za publiku medija kojima ste poslali objavu ili je tema o kojoj pišete prosječna i dosadna.

2. Bombastični izrazi
U pisanju priopćenja za medije treba izbjegavati bombastičan tekst i pretjerano korištenje superlativa kojima opisujete vrline i kvalitete svojih proizvoda ili usluga.
Suzdržite se i koristite činjenice.

3. Reklama, a ne vijest
Vaša objava nije ništa drugo nego reklama pretočena u tekst.
U objavi za medije ne smijete prodavati proizvode i usluge, a ako pak to želite, onda je najbolje zakupiti oglasni prostor u kojemu ćete imati svu slobodu pisanja.

4. Nedostatak ključnih informacija
U vašoj objavi nema odgovora na pet ključnih pitanja – tko, što, kada, gdje i zašto.
Bez odgovora na ova pitanja nemoguće je napisati kvalitetnu novinarsku priču.

5. Preopširnost
Predugačke rečenice, besmislene izjave sugovornika, opširni opisi „od stoljeća sedmog“ s krivim redoslijedom važnosti informacija, recept su za neuspjeh.

6. Pravopis i oblikovanje
Nelektorirani tekstovi, neprimjereni i nesuvisli naslovi tipa „Pozdravljamo hrvatsku medijsku javnost“ iritiraju svakoga tko ima barem minimum znanja o vlastitom jeziku.

7. Korištenje žargona i stručnih izraza.
Vijest ili objavu za medije uglavnom treba napisati tako da bude razumljiva većini čitatelja, a samim time i pogodna za objavljivanje u medijima. Izbjegavajte korištenje visokostručnih izraza koji za vas mogu biti jednostavni i uobičajeni, ali koje većina ljudi ne razumije.

Izvor: www.kurir.hr