Pin It

poduzetnicki_chipPrije no što razmislite o ugradnji, znate li odgovor na pitanje od čega se poduzetnički čip sastoji? Elena Cvjetković, business & life coach piše o sastojcima koji čine uspješne poduzetnike: bez obzira da li ste već zaplivali tim vodama, ili tek razmišljate o njima, na portalu MojBiz donosimo besplatne dijelove treninga za poduzetnike koji ona vodi, u programu tvrtke Misliona d.o.o. Prvi tekst objavili smo u svibnju ove godine, kao uvod u seriju tekstova zajedničkog naziva „Poduzetnički čip“.

 

Razbijte šifru poduzetničkog čipa

Govorili smo o pretvorbi zaposlenika u poduzetnika, „sigurnosti“ kada radite za nekog drugog i izazovima kada ste sami svoj šef, o potrebi preispitivanja vlastitih ostvarivih mogućnosti, odlučite li se (ili već plovite) poduzetničkim vodama.

Bilo je riječi o oslobađanju svog punog potencijala, pokretanju sebe (ali i drugih), i potrebi cjeloživotnog učenja, nužnoj za opstanak na tržištu. I o originalima, ne blijedim kopijama – pronalaženju svog puta, svoje niše, svog tržišnog segmenta i
svojih kupaca.

Što je ključni sastojak? Nazvala sam ga: „poduzetnički čip“ jer je to moj termin. Ima i sličnih naziva, poput „poduzetnički kod“ ili „programiranje poduzetništva“  (Nikola Kuvačić: „Poduzetnički kod & testovi poduzetničkih sklonosti“ – knjiga u nastajanju…), i druge, hvale vrijedne, literature. U svom radu kao coach i trener koristim opisani naziv i vjerujem da će Vam biti blizak i prepoznatljiv.

O čemu je riječ? Kakav je to čip, kod, sklop, ma kakvim ga imenom zvali (jer „ruža je ruža je ruža“…)? Što ga čini? Tu ćemo se zadržati i malo poduže razgovarati o elementima koji tvore opisani „čip“.

U  kolumnama koje slijede, a čine izvadak iz dijelova mog treninga za poduzetnike, opisat ćemo neke elemente po kojima se poduzetnici mogu prepoznati:
1. kreiranje vrijednosti,
2. prepoznavanja prilika,
3. energija,
4. fokusiranje na prioritete,
5. umrežavanje,
6. timski rad,
7. emocionalna samopotpora i
8. razumijevanje „velike slike“
(izvor: Hall, Woodsmall, Johnson i Atterton).
Kreiranje vrijednosti

…jedan je od elemenata pouzdanog prepoznavanja poduzetnika.

Vjerujem da ste ga doživjeli, u bliskom kontaktu s uspješnim pojedincima. Pogledajte ih: usmjereni su, gotovo posvećeni stvaranju vrijednosti! To nisu likovi koji žele zaraditi na uštrb dobavljača/kupaca/radnika, nisu „poduzetnici“ kojima su različite „barbe“ osigurale unosne poslove, ti ljudi su fokusirani. Kod njih osjećate sustav vrijednosti i jasno su Vam u stanju predočiti vrijednost koju sami stvaraju. Oni vide cilj. Pomno biraju korake koji njemu vode. Pažljivo biraju put kojim će ići prema svome cilju, usput odbacujući nevažne stvari. I znate što? Spremni su podići se, jednom kad i ako padnu.

Sada sam, u okviru opisanog, neizravno spomenula par vještina/alata kojima biste trebali vladati:
- svijest o osobnim vrijednostima, misiji i viziji
- umijeće postavljanja ciljeva
- fokusiranost na cilj
- korištenje alata koji pomažu donošenju poslovnih odluka
- razdvajanje hitnog i bitnog
- upravljanje sobom u vremenu
- samomotivacija i samodisciplina.

Govorim o vještinama i alatima: dakle, moguće ih je naučiti!

No, ono što je bitno jest da je vrijednost koju proklamirate u svom poslovanju, odraz Vašeg sustava vrijednosti, jer samo tako možete nastaviti stvarati novu vrijednost! Kao što je Vi prepoznajete kad je osjetite kao kupac, tako će i Vaši kupci ili korisnici usluga znati prepoznati „pravu stvar“. U slijedećoj kolumni nastavljamo: Poslovne prilike – vidite li svoj „Plavi ocean“?

Poduzetnica/poduzetnik ste? Odbacite stres, razočaranja ili žaljenja: „brusite svoja oružja“, radite na sebi, savladajte nova znanja, vještine i alate – iskoristite prednosti rada s coachem, 1:1.

Pitanja vezana za ovu tematiku šaljite na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s napomenom za rubriku coaching.