Pin It

nebo_je_granicaKrenete li u poduzetničke vode u samom početku opterećuju vas razna pitanja . No, važno je jedno što stalno treba imati na pameti - zadovoljstvo da radite ono što volite i želite.   

 

 

 

 

 

 

Pokušajte dati sebi odgovor na sljedeća pitanja na ovom razgovoru: 

Imate li snage pokrenuti sebe, ali i druge?

Ništa se u poduzetništvu ne događa samo od sebe. Jedna kolegica mi je u razgovoru to slikovito opisala ovako:

„Krenula sam u posao. Imala sam partnericu. Pokazalo se da jednostavno nije bila zrela za poduzetništvo. Sjedila je cijeli dan i gledala u telefon, čekala da zazvoni. Nitko nije zvao. Nije shvatila da i neće, osim ako ona sama ne uzme telefon u svoje ruke i obavi jedno petsto poziva…“ Bit će trenutaka kada ćete sami sebi trebati biti najvatreniji navijač/navijačica.

Razmišljate li pozitivno?

Onog trenutka kada se proglasite poduzetnikom/poduzetnicom, Vi predstavljate sebe, svoj posao i svoja očekivanja od tog posla. Ono što govorite i ono što radite treba odavati Vašu sigurnost i predanost u taj posao, ma koliko nevolja i nedaća se prepriječilo putem. Morate biti spremi pasti, razbiti koljena, sami se ustati i hodati dalje. Trebat ćete sami sebe trebati motivirati da jednostavno nastavite dalje. Tu samomotivaciju morat ćete znati prenijeti na druge. 

Koliko ste samodisciplinirani?

Zaboravite radno vrijeme od 9 do 5. Zaboravite spajanje neradnih dana, duge vikende i razmišljanja o tome kako i kad ćete iskoristiti neiskorištene dane godišnjeg odmora. Kada počinjete, kao mali poduzetnik, Vi ste poput pionira na Divljem Zapadu: pokretanje posla zahtijeva stalnu predanost kvaliteti, i u najmanjim detaljima. Naravno, ako želite uspjeti. Planirate li raditi od doma, budite svjesni da će Vam trebati određen period vremena da „polovite konce“ jer je takav rad podložan mnogim distrakcijama i izazovima. Upravljanje sobom u vremenu treba biti jedna od Vaših snaga, vještina kojom suvereno vladate. 

Spremni ste kontinuirano raditi na sebi?

Cjeloživotno učenje ugrađeno je u poduzetništvo. Vi morate pratiti trendove, informirati se, učiti,  obučavati se, biti u tijeku – drugačije i nije moguće zadržati kompetitivnu prednost, efikasnost poslovanje i rješavanje potencijalnih problema koji mogu ugroziti Vaše poslovanje. Znate li oglasiti svoju djelatnost? Znate li se „prodati“? Niti jedan posao, jako ili manje dobar, ne može opstati bez nekog vida marketinga. Znate li pregovarati? Kakav prvi dojam ostavljate? I to se može i treba naučiti…

Jeste li objektivni?

Vaše ideje čine Vam se fenomenalnima, smatrate da jednostavno morate uspjeti, jer je ideja neponovljivo dobra? Stvarnost može biti drugačija. Postoji li uistinu potreba za Vašim proizvodom ili uslugom? Kakav komad tržišnog kolača grizete ili u kakvoj ste niši? Da li je iznajmljivanje opreme bolje rješenje od kupnje? Isplati li se kupiti svoj poslovni prostor ili ući u najam? Dobar poduzetnik zna preispitati svako pitanje iz raznih perspektiva i prepoznati snage i slabosti svakog pogleda. Samo treba uvježbati sagledavanje situacije iz raznih kuteva. Objektivno i realno.


Sada, kad ste obavili samo-intervju za posao poduzetnika, pogledajte rezultate koje ste zabilježili.

Odgovorili ste „da“ na većinu pitanja: možemo reći da ste na dobrom putu…


Za sva područja u kojima ste bili nesigurni s odgovorom ili izričito odgovorili „ne“ – to su područja rasta, razvoja i potrebne promjene.

Upravo zato je coaching za male i srednje poduzetnike ono što se može nazvati „prvom pomoći“ na putu do realizacije.

Coachingu je bit promjena, i ovdje je promjena nužnost: da biste postali poduzetnikom potrebno je promijeniti i način razmišljanja, vrlo vjerovatno, mnoštvo usvojenih navika te ovladati mnogim vještinama i naučiti rukovati potrebnim alatima.

U konačnici, osloboditi svoj puni potencijal!

U svakom od ovih odgovora sadržane su vještine, metode i alati koji se mogu naučiti, uvježbati i usvojiti u radu s coachem. 


Još nešto: ne zaboravite ponoviti ovaj razgovor za posao, periodično, najmanje jednom godišnje. Način razmišljanja i pristup koji je „palio“ kad ste bili poduzetnik pionir, vrlo vjerovatno neće funkcionirati u fazi razvoja, ili jakog preokreta na tržištu. 


Što je tu za vas, krenete li u poduzetničke vode i u tome uspijete?

Zadovoljstvo da radite ono što volite i želite, pretvaranje posla i profesije u poziv,  preuzimanje odgovornosti za sve što činite, možda ispunjenje dječjih snova, no svakako samoispunjenje. Može li bolje? Slobodno nadopunite…

Autorica: Elena Cvjetković

Pitanja vezana za ovu tematiku šaljite na e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript s napomenom za rubriku coaching.