Pin It

Temeljite aktivnosti na svojim vrijednostima i uzivajteJeste li kao dijete htjeli utrpati previše aktivnosti u vaš dan jer se teško bilo odlučiti samo za jednu? Ili vam je to postao problem tek kasnije u životu kada vas je „život“ opteretio hrpom stvari koje „morate“ odraditi htjeli vi to ili ne?

Kako god bilo, u životu svi se borimo s gomilom aktivnosti koje utrpavamo u naš dnevni raspored. I kad ih nastojimo organizirati prema prioritetima, sve se čini važnije da važnije ne može biti. U moru aktivnosti koje moramo ili želimo uvrstiti u svoj dnevni, tjedni ili mjesečni raspored, kako određivati naše prioritete? Kako naći vremena za sve što bismo željeli postići?

Neki prioriteti su nam nametnuti, a neke određujemo sami!

Učinkovito možemo upravljati sobom i svojim aktivnostima tek ako smo svjesni naših prioriteta te vrijeme potom raspoređujemo sukladno tim prioritetima. A kako bismo znali svoje prioritete, prvo moramo poznavati sebe, vlastite vrijednosti i ciljeve.

Neki prioriteti su nam nametnuti, a neke si određujemo sami. Unatoč raznim ograničenjima koja neke prioritete poput hrane, stanovanja, zaposlenja, plaće, izbora životnog partnera ili odgoja djece guraju u prvi plan, sva ograničenja su odraz naših vrijednosti. S obzirom na njih odredit ćemo vrijeme posvećeno nekoj od aktivnosti koju smo zamislili. Ako nam je bitna npr. dugoročna sigurnost primanja, prioritet će nam vjerojatno biti stalno zaposlenje u nekom poduzeću, naspram pokretanja vlastitog posla ili freelance zanimanja. Ukoliko nam zdrava prehrana nije toliko važna, vjerojatno će nam nabava zdravih namirnica i kuhanje biti među posljednjim prioritetima. Koliko god se nama činilo da su neke aktivnosti pod izravnim utjecajem drugih osoba ili situacija, sami donosimo odluke o vlastitom životu. To pak pomaže da biramo i usredotočimo se na one aktivnosti koje su važne nama ili koje su važne drugima.

Aktivnosti se temelje na vrijednostima

Prvo vam stoga mora biti jasno koje su vaše vrijednosti. Ne morate biti poduzeće ili organizacija da biste napisali vlastitu misiju. Vaša misija jednostavno znači da vam je jasno što želite od života, a to će vas onda kroz život voditi pravim smjerom. Razmislite o stvarima koje su vam važne u životu. Koja načela, vjerovanja ili norme držite najvažnijima i koje vas vode kroz život. Potom razmislite o vašim interesima i vještinama – stvarima u kojima uistinu uživate i u kojima ste dobri. Možda već postoji neka veza između vaših vrijednosti, interesa i onoga u čemu ste dobri, a da toga niste bili svjesni. Mogu li vam neke od tih vještina pomoći u daljnjem napredovanju u životu ili poboljšanju života? Pazite da svojom misijom obuhvatite i poslovne i privatne ciljeve.

Koju je matricu upotrebljavao general Eisenhower?

Nakon što ste napisali svoju životnu misiju i svoje osnovne ciljeve, promotrite sve aktivnosti kojima se trenutačno bavite. Jesu li one u skladu s vašom misijom i ciljevima? Posebno razmotrite aktivnosti koje zauzimaju glavninu vašeg vremena. Provjerite pomažu li vam voditi uravnotežen život koji vas čini sretnim. Ukoliko to nije slučaj, vrijeme je odredite prioritete koji će podržavati vaše ciljeve i zatim se pobrinite da upravo ti prioriteti dobiju vašu punu pažnju te im posvetite dovoljno vremena.

U knjizi 7 navika uspješnih ljudi, dr. Stephen Covey objašnjava matricu koju je upotrebljavao general Eisenhower. Sve su aktivnosti tako podijeljene u četiri kvadranta na: hitne i bitne, hitne i manje bitne (poput raznih prekida u poslu, nekih dolaznih telefonskih poziva), potom one koje nisu hitne ali su bitne (rad na dugoročnim planovima i projektima, rekreacija, vrijeme s obitelji), i konačno one koje nisu niti bitne, niti hitne. Ove potonje zapravo možemo izbaciti iz našeg rasporeda. Imajući i vidu da je Eisenhower bio šef savezničke vojske u drugom svjetskom ratu vjerujem da je znao u što se upušta kad je na ovaj način određivao kojim aktivnostima će se baviti.

Članak u cijelosti možete pročitati na blogu Igora Purete, predsjednika Uprave Grawe Hrvatska. Ukoliko vas zanima vlastiti razvoj možete se prijaviti na online platformu Moj life coach program osmišljen upravo kao pomoć svim ljudima u rješavanju svakodnevnih izazova. Foto: Flickr