Pin It

waterUvijek volim reći: svatko treba coacha. Kao što imate trenere za tenis, golf, plivanje, fitness, nogomet, karate ili već neki drugi sport, tako postoje i razne vrste coachinga, ovisne o ciljevima koje želite postići ili problemu kojeg želite riješiti. Coaching može biti osobni, poslovni, za upravljanje financijama, karijerom, ili potragom za novim, boljim poslom.

 

Mogu ga koristiti tinejdžeri, studenti, ljudi na pragu i kraju karijere, roditelji i osobe s potrebom iznalaženja životne ravnoteže. Evo par dobrih razloga „zašto baš coach“: Coach je osoba od povjerenja. Coach sluša. Coach ne donosi sudove. Možete mu se povjeriti, čak i u onim stvarima koje se ne usudite reći kolegama na poslu, obitelji ili životnom partneru.

A – haaa!

Coach vam pomaže otkriti „slijepe točke“. Svi mi imamo neka mala područja, osobna ali kojih jednostavno nismo svjesni sve dok nam netko ne ukaže na njih. Znate, ono kad vam se jednostavno otvore oči i kažete: „A – haaa!“
Coach vam može pružiti povratne informacije. Drugi možda imaju skrivene namjere, možda su dobroćudni kad im se povjerite, a možda i nisu. Coach je tu zbog vas, zbog vaše dobrobiti.

Coach vam pruža drugačiji pogled ili perspektivu. Čak i najbolji, najuspješniji, najpoduzetniji…osjećaju povremeno potrebu provjeriti svoje stavove, sagledati ono što im je možda promaklo ili što se nisu sjetili pogledati. Coach vas poziva na odgovornost.  Odnos s coachem jest odnos povjerenja ali i uzajamne odgovornosti. Coach vas prati i radi s vama na redovitoj osnovi, radeći odgovorno s vama na ciljevima koje ste sami postavili.

Coach može biti poligon za isprobavanje. Novih ideja, novih odluka, možete slušati sebe kako govorite o sebi, drugima i zadacima koji su pred vama. Bezbolno možete izreći sve, bez posljedica. Coach može biti još jednim izvorom kreativnih ideja. Slobodno radite brainstorming, izrecite neizrecive ideje, postavite najluđe postavke: usudite se. Coach je tu kao sigurna oaza za eksperimente. Coach može pomoći da kreirate i oživotvorite svoju viziju. Krenimo od početka: s coachem 2definirajte svoje vrijednosti, ugradite ih u osobnu misiju i viziju. Pomoći će vam i pri izradi planova, procjeni vlastitih snaga/slabosti, ocijeniti s vama mogućnosti razvoja.

Coach može biti izvor snage kad osjetite slabost. Coach vas podržava, osnažuje i pruža izvore nove snage.
Coach vam može pomoći da uspostavite ravnotežu u svom životu! Život je proces, izmjenjivog ritma i coach je tu da vam pomogne u uvidu, postavljanju elemenata u odnose i finom balansiranju životnih sastojaka.


Autorica: Elena Cvjetković, coach

Pitanja vezana za ovu tematiku šaljite na e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript s napomenom za rubriku coaching.