Pin It

Znate li da su od 1.1.2014. nastupile izmjene u sustavu pdv-a.jpgUkoliko se Vaše društvo bavi turističkim i/ili ugostiteljskim uslugama, ulaznicama za koncerte, isporukom vode, ili proizvodima kao što su šećer, ulje, dječja hrana i sl., svakako će vas zanimati povećanje međustope PDV-a s 10 posto na 13 posto. Nova stopa je u primjeni od 1. siječnja 2014. Više pročitajte u nastavku.. .

U 'Narodnim novinama' broj 148/13 objavljene su izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Koje su promjene?

Najvažnije izmjene odnose se na povećanje stope PDV-a na dobra i usluge koje su u 2013. bile oporezive stopom PDV-a od 10%, odnosno na usluge smještaja, usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima, novine i časopise koje ne izlaze dnevno, jestiva ulja i masti, dječju hranu, vodu (osim vode koja se stavlja na tržište u bocama ili u drugoj ambalaži), bijeli šećer od trske i šećerne repe (koji se stavlja na tržište u kristalnom obliku). Nova stopa na navedena dobra i usluge iznosi 13% i u primjeni je od 1. siječnja 2014, što znači da je na računima koji se odnose na to razdoblje potrebno iskazati novu stopu PDV-a.

Na što je potrebno pripaziti?


Napominjemo kako je prema Zakonu i Pravilniku o PDV-u potrebno sa danom stupanja na snagu odredbi o promjeni stope popisati zalihe dobara za koje se mijenja stopa PDV-a, te ukoliko su zalihe iskazane po prodajnim cijenama sa uračunatim PDV-om izmjeniti cijene sukladno novim stopama. Kako promjene stupaju na snagu 1. siječnja 2014, popis zaliha potrebno je obaviti najkasnije do 31 prosinca 2013.

U slučaju pitanja i/ili komentara, stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Vaš Mazars Cinotti tim!